Trax Records 25 år

Rubriken är ju aningen missvisande men jag ska vara snäll. Housemusikens vagga ligger i Chicago och ett av bolagen som där visade vägen var onekligen Trax Records. Bolaget gav lokala talanger chansen och bidrog stort till housemusikens utveckling och spridning. Artister som Larry Heard (Mr Fingers)AdonisRon HardyFrankie Knuckles,Marshall JeffersonVirgoPhutureJamie PrincipleRalphie Rosario och ytterligare en radda av dj’s såg till att bidra till storheten. Konkurrensen med andra Chicagobolaget DJ International hetsade båda bolagen under kort till till underverk. Flera av artisterna släppte också musik på båda bolagen men rent krasst så var det Trax som drog det längsta strået även om båda lyckades leta upp stora talanger.

Ska vi vara ärliga så varade inte storhetstiden speciellt länge men betydelsen som skivbolaget hade för musiken går inte att mäta. När vi ska fira Trax Records 25 år så är det snarare skivbolagets 25 års dag som firas och inte en 25 åring som mår bra. Egentligen är det snarare än snäv 5 års period som skapade kultstatusen. När 90 talet kom så var tiden redan över och Europa hade lämnat pionjärerna bakom sig. Artisterna däremot upplevde glansdagar då det kunde turnera europa runt med stjärnstatus.

Den 18:e oktober kommer samlingen Trax Records: The 25th Anniversary Collection + dokumentären The House That Trax Built om de första åren och housemusikens utveckling. Kolla in den flummiga förhandsvideon som de skickat ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *