Jonsson & Alter

Under många år har jag följt Joel Alter och hans olika projekt. Sällan har jag blivit besviken! När han gav ut sin musik på DJ Hells International DeeJay Gigolos lyckades han skapa egen rymddisco som passade det sammanhanget och ändå spretade åt Joels håll.

Henrik Jonsson är både på pappret och i praktiken en perfekt samarbetspartner till Joel Alter. Jonsson har sen drygt tio år tillbaka genom Stress Assassin och Porn Sword Tobacco utforskat ambient och elektronisk musik och gjort det med ett lätt och melodiskt naivt handlag.

 

I våras kom första EPn Olidan på Malmös stolta Kontra Musik följt av En livfull skildring och nu i oktober debutalbumet Mod.
Det Joel Alter nu har tillsammans med Henrik Jonsson är snarare musik som kan ackompanjera det loja och sköna uppvaknande när efterfesten klingar ut och obönhörligen upplöses.

Jonsson & Alters idéer vilar på en klassisk housegrund som tar avstamp i både Larry Heards varma klanger och tidiga Svekproduktioner samtidigt som albumet både är rakare och råare. Den avskalade house och technoscenen i Berlin ger en bra bakgrund till duons projekt och det är lätt att dra paralleller musikaliskt men Jonsson & Alter gapar efter så mycket mer. Mod ger dig melodisk minimalism genom långa svepande historier som samtidigt lämnar rum för fantasin. Ett album att älska länge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *