Luomo

 

Finnen Sasu Ripatti går under många namn och väljer du ett så väljer du också en viss musikalisk rikning.
Vladislav Delay och Uusitalo är lite mer skruvade saker som passar bäst på det vågade dansgolvet medan Luomo alltid har varit med en lätt touch av pop.

Nu är Luomo aktuell med sitt femte album Plus och den här gången har han anlitat det hemliga gänget Chicago Boys som står för sången på alla spår. Vilka som döljer sig bakom namnet har inte avslöjats men i ett tidigare pressmeddelande så listas samarbetena inför albumet med artister som Scissor Sisters, Black Dice, Apparat, Craig
Armstrong, Massive Attack och Robert Owens.

Första singeln från albumet är Good stuff och det är en rätt typisk Luomo produktion med kittlande refräng som bär genom hela låten utan att bli en dansgolvsvältare. Skulle Luomo översättas till klassisk pop så är inte Everything But The Girls tidiga produktioner långt borta då de delar samma stråk av vemod. Albumet Plus är kryddat med disco och 80 tals referenser men är framförallt intressant hela vägen. Albumet ges ut av Berlins bästa djupa houseetikett MoodMusic styrd av Klas Sasse Lindbland.

Sasu spelade jazztrummor som ung och satsade på en karriär som trumslagare men blev desillusionerad och köpte en synt och en sampler och började skruva sig fram. Det tog honom ett år innan han kunde skapa sin egen elektroniska jazz. Med hjälp av landsmannen Marko Laine, som då hade några tunga släpp på hårda holländska skivbolaget DJax up beats, fick han en bra inblick i den scen han inte kände till.

Tessio kommer aldrig lämna min topplista över världens bästa låtar! Låten blev ett genombrott för honom. Den gavs ut 2000 men tog fart först några år senare då den återupptäcktes när deep housescenen började ta fart i USA. Den har fått ett eget liv och lika mycket som han älskar den lika stressad blev Sasu över framgången. Trots, eller tack vare, det har han lyckats ta sig vidare och har idag en imponerande katalog av varierande produktioner. Just nu är han ute på turné som trumslagare med Moritz von Oswald trio.

One thought on “Luomo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *