Studio Barnhus är roligast i stan!

 

Dom verkar ha så roligt! Lyssna bara på dom senaste släppen eller häng på när någon av trion spelar skivor. Glädjen och nyfikenheten är så smittande. Det är någonstans där hemligheten ligger. Det förtar inte på något sätt det utmärkta i Studio Barnhus utgivning eller produktioner utan adderar snarare charm.

Första släppet, Good children make bad grown ups kom hösten 2010 och redan där stod det klart att det här inte är ett vanligt skivbolag som siktar på världsherravälde. Mottot verkar vara är att det ska vara skoj. Jag tvivlar inte en sekund om att dom tar sin musik på största allvar men dom har bara en mer avslappnad inställning till sitt skapande än många andra.

 

Shakarchi & Straneus ep Dödskallar och korallrev fortsatte på den inslagna vägen fast lyckades lyfta det hela en nivå. Deras eleganta och samtidigt fjäderlätta house blev ett kliv bort från Barnhusgängets febrila samplande. Plötsligt kändes det en stund som om Studio Barnhus ändå ville vara ett vanligt skivbolag med house på agendan men det var innan ep nummer 3 anlände. 

 

Axel Bomans My dirty laundry samplade en gammal breakdanceklassiker på ett oväntat och medryckande sätt och tillsammans med Acid Andys Jack Dawson Polka visade Barnhustrion återigen att dom har glimten i ögat. 

Ex Pylon som stod för ep nr 4 fortsatte delvis med samplandet med bjöd samtidigt på en ljudbild smyckad med det mjuka och slöa technosound som skivbolaget Kompakt gjorde populärt för några år sedan. 

När flitige Boman åter igen var tillbaka med ep nr 5 så bjöd han på sin harmoniskt elektroniska housefunk men kunde givetvis inte låta bli att samtidigt kasta något lättsamt till oss i form av ABBA 002. Den enerverat lyckliga pianoloopen blev lite av sommarens soundtrack och gjorde musikredaktörerna på P3 så glada att dom la upp den på rotation. 

 

Nu är Studio Barnhus aktuella med ep nr 6 och nu är Kornél Kovacs tillbaka med en housebomb doppad i en het och hemlig r&b gryta. Down since -92 för tankarna till 2 step erans glansdagar för drygt tio år sedan. På samma ep återfinns också en av Mariah Careys stora balladnummer i en mer rytmiskt extravagant version konstruerad av HNNY

Framöver utlovas nytt från Jesper Dahlbäck men jag hoppas också att Petter Nordkvist snart får bre ut sig på någon av de kommande skivorna. Det är inte ofta man kan säga att ett skivbolag vinner på att spreta åt alla håll. Dom flesta har genom åren valt att följa en klar och tydlig linje för att inte förvirra skivköpare och fans. Barnhusgänget följer sin egen linje med utgångspunkt att du hela tiden kan förvänta dig något annorlunda. 

När Studio Barnhus skapar kaos på dansgolvet är det inte nödvändigtvis med eufori utan lika många gånger med dom där låtarna du aldrig trodde skulle fylla klubben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *