Boken är en e-singel!

Dansmusiken är i dag den nya popmusiken för massorna och dagens rockstjärnor är dj:s. Sverige har i många år haft producenter och dj:s som tillhört den internationella undergroundeliten men de senaste åren har det skett ett skifte. Med den nya generationen har de kommersiella elementen tillkommit och nu marknadsförs artister och dj:s som världsstjärnor och sponsoravtalen avlöser varandra. De nya stjärnorna kan spelreglerna, förstår vad som krävs och tar gärna sin musik till massorna, till skillnad från det äldre gardet som helst tar ett steg bort från de kommersiella kraven.

I serien Swedish DJs har Calle Dernulf under lång tid följt både pionjärerna som banade väg och superstjärnorna som tog scenen till en ny nivå. Cari Lekebusch, en av den svenska technons fan­ bärare, berättar om ett avgörande ögonblick:

”När jag stötte på Rolands trummaskin TR808 för första gången fick jag en chock, jag höll på att skita på mig. Sen tittade jag på prislappen och insåg att jag lika gärna kunde köpa en bil för de pengarna, pengar som jag inte hade. All musik som är gjord på den tiden är gjord av rika männi­ skor och riktigt duktiga musiker, ha ha.”

Den svenska elektroniska dansmusiken har gjort en lång och krokig resa från de första under­ groundproduktionerna under 80­talet till att de senaste åren regera världen över. I en serie inter­ vjuer möter du skaparna av den tidiga technovågen och de senaste housestjärnorna i dj­båset. Dada Life har sett hur världen lagts för deras fötter delvis tack vare deras vilja att underhålla:

”Vi var fruktansvärt trötta på dj:s som stod i solbrillor i motljus och spände sig. Nu är det som en clownstuga och snarare en tävling i vem som har roligast. Det här hade aldrig skett om inte dans­ musiken exploderat i USA. Helt plötsligt behövdes inte arvet från coola skivbutiker i London och klubbarna på Ibiza. Det europeiska dansmusikkomplexet, där det helst ska börja med en white label som spelas av de coolaste jockeyrna, det kunde man bypassa från början.”

I serien Swedish DJs – Intervjuer kommer du möta ett tjugotal av landets legendarer och stjärnor som Adam Beyer, Steve Angello, Rebecca & Fiona, Sebastian Ingrosso, Stonebridge, Jesper Dahl­bäck, AN21 och många fler. Först ut är Axwell, Cari Lekebusch, Dada Life och Adrian Lux.

Intervjuerna ges ut som e­bokssinglar på Telegram Förlag och du kan hitta de fyra första delarna på t.ex. AdlibrisDito eller direkt från Telegram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *